-A
+A
  • Start

Aktualności

Archiwum Państwowe w Łodzi zaprasza do odwiedzenia nowej wystawy wirtualnej poświęconej kuchni ziemiańskiej. Obrazuje ona część historii kultury kulinarnej Polski. Zaprezentowano archiwalia z II połowy XIX wieku i początku ubiegłego stulecia, przechowywane w zespołach archiwów rodzinno-majątkowych łódzkiego Archiwum. Wystawę otwiera wstęp ilustrowany fotografiami z czasopism zgromadzonych w bibliotece Archiwum. Właściwa ekspozycja składa się z dwóch części. Pierwsza pokazuje różnorodne dokumenty informujące, jakie produkty żywnościowe i potrawy spożywano w szlacheckim dworze. Druga, bardziej obszerna, przedstawia ówczesne przepisy kulinarne. Ułożono je z podziałem według rodzajów dań - zupy, wędliny, potrawy mięsne, przystawki, przetwory, ciasta oraz napoje.

Autorami wystawy są Anna Miller oraz Tomasz Walkiewicz, pracownicy Archiwum Państwowego w Łodzi.

Wystawę obejrzeć można na stronie: http://www.lodz.ap.gov.pl

ul.Rakowiecka 2D, 02-517 Warszawa
tel.(+48 22) 565-46-00, fax (+48 22) 565-46-14
email: ndap@archiwa.gov.pl